domingo, 21 de mayo de 2017

Conferència "La història a través dels superherois" @memorialcat #MemòriaiCòmic

Conferència "La història a través dels superherois" a càrrec de Jordi Ojeda, professor de la Universitat de Barcelona. Organitza Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Dijous 25 de maig de 2017 de 16:30 a 17:30
Lloc: Memorial Democràtic, C/ Peu de la Creu, 2-4, Barcelona.
Inscripció general: memorialdemocratic@gencat.cat
Assistència gratuïta.

El Memorial Democràtic i el Departament d’Ensenyament organitzen el seminari “La memòria i el còmic” adreçat a professorat de secundària i públic general.

El seminari, que comença el 4 de maig, és gratuït i té com a objectiu donar a conèixer el potencial didàctic del còmic i la novel·la gràfica per aproximar-nos a la història contemporània. Els participants adquiriran coneixements per fer-los servir a les aules de la mà d’alguns dels principals experts en memòria i còmic.

Les sessions són obertes també al públic general. El seminari ha estat organitzat pel Memorial Democràtic i el Departament d’Ensenyament amb la col·laboració de les editorials Norma Còmics i Astiberri. Els docents s’hi poden inscriure al web del Departament d’Ensenyament. Els particulars que hi vulguin assistir han d’enviar les seves dades (nom, cognoms, DNI i telèfon) al Memorial Democràtic (memorialdemocratic@gencat.cat).
Programa detallat:

1a sessió: La didàctica del còmic. 4 de maig, dijous, de 16.30 a 19.30 h
  • "El còmic com a recurs didàctic a les ciències socials", a càrrec de Gerardo Vilches, professor de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat Europea de Madrid.
  • “Deportado 4443” a càrrec de Carlos Hernandez de Miguel, periodista i investigador.
  • “Humoristan, el museu digital de l’humor gràfic” a càrrec de Jordi Riera, cap de continguts d’Humoristan.
  • "La memòria i el còmic. Propostes didàctiques", a càrrec de David Fernández de Arriba, professor de secundària i creador del blog Historia y cómic.

2a sessió: Còmic i dones. 18 de maig, dijous, de 16.30 a 19.30 h
  • "Memòria i representació de les dones al còmic de la transició", a càrrec d’Elena Masarah, doctoranda en Història Contemporània a la Universitat de Saragossa.
  • "Núria Pompeia, pionera de l’humor gràfic feminista sota el franquisme", a càrrec de Pepe Gálvez, guionista i investigador del còmic.

3a sessió: El llegat dels còmics. 25 de maig, dijous, de 16.30 a 19.30 h
  • "Memòria històrica i Guerra Civil als còmics: un patrimoni a descobrir", a càrrec de Jaume Vilarrubí, bibliotecari de la Xarxa de la Diputació de Barcelona, Biblioteca Josep Soler Vidal, de Gavà.
  • "La memòria dels dibuixants", a càrrec de Jordi Artigas, historiador del cinema i investigador de la història del dibuix.
  • "La història a través dels superherois", a càrrec de Jordi Ojeda, professor de la Universitat de Barcelona.

4a Sessió: Manga, el còmic japonès. 1 de juny, dijous, de 16.30 a 19.30 h
  • "El manga i la guerra: el còmic japonès com a eina per presentar els horrors dels conflictes bèl·lics", a càrrec d’ Oriol Estrada i Marc Bernabé, divulgadors especialitzats en el Japó i corresponsables d’Espai Daruma, www.espaidaruma.cat.

5a sessió: L’humor perseguit. 15 de juny, dijous, de 16.30 a 19.30 h
  • Taula rodona entorn de l’humor que ha estat perseguit i la llibertat d’expressió, amb Darío Adanti, autor de Disparen al humorista, col·laborador d'El Jueves i altres revistes, i un dels fundadors de la revista Mongolia.

6a sessió: Còmic de la Guerra Civil. 20 de juny, dimarts, de 16.30 a 19.30 h
  • Taula rodona al voltant del còmic de la Guerra Civil amb la presència de Sento (La trilogia del Dr. Uriel), Elena Uriel (filla del protagonista del llibre i col·laboradora directa en la seva realització), Antonio Altarriba i Kim (autors de L’art de volar i El ala rota) i Jaime Martín (autor de Jamás tendré 20 años i Las guerras silenciosas).
  • Presentació de Sota les bombes, de David Íñiguez, David Gesalí i Josep R. Casals.
19.30h Sessió oberta del Club de Lectura de Còmic de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra conduïda per Iván Pintor i amb la presència d’Antonio Altarriba i Kim, autors de L’art de volar i El ala rota. Inscripcions a b.barcelona.ii@diba.cat
7a Sessió: Visita a l'exposició Patufet en guerra: la il·lusió de la normalitat i taller amb Francesc Ruiz. 22 de juny, dijous, de 16.30h a 19.30h
  • El taller gira al voltant de la idea de construir un fanzine. Els assistents treballaran amb total llibertat explorant el que podria ser una versió contemporània d’una revista com va ser En Patufet. La particularitat és que, a mesura que avanci l'exercici, s'aniran imposant una sèrie de constriccions físiques i conceptuals que aniran limitant la creació d'aquest fanzine fins a acabar impedint-ne totalment l'elaboració.

8a sessió (en línia). Fins al 15 de juliol.
  • Proposta d’activitat didàctica individual o grupal.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.