domingo, 13 de enero de 2013

Conferència "Anticipació Tecnològica en els còmics anys cinquanta" @SemanaRetrofut @ConventAgusti @EditoresDTebeos



Aquí el pòster en versió en català, en pdf i en alta. A continuació el text en català (a la següent entrada teniu la versió en castellà):

Cicle de lectures 2013: “Còmic, Ciència i Tecnologia”

Anticipació Tecnològica 
en els còmics dels anys cinquanta

Divendres 15 de febrer de 2013, a les 19 hores
Centre Cívic Convent de Sant Agustí
C/ Comerç, 36, 08003 Barcelona
    
Amb la presència de l’editor Luis Vigil   
Preguntes en twitter: @jordiojeda
Etiqueta en twitter: #CCTFUTURO


Sessió 12, lectura: Recordando Futuro, recopilació a càrrec de Leonor Fernández i Luis Vigil, publicada per Editores de Tebeos (EDT)
Ponent: JORDI OJEDA, director del cicle de lectures
Presenta: ELISABET ROSSELLÓ, organitzadora de la I Setmana Retrofuturista
Més informació a: http://comiccienciatecnologia.blogspot.com.es

En els anys cinquanta, encara en la postguerra, les diferents sèries de còmics de ciència-ficció publicats ens proposen una visió extraordinàriament interessant d’anticipació tecnològica i científica des d’una situació de precarietat i d’endarreriment. Els dibuixants i guionistes, veritables artistes i artesans escassament retribuïts, són també gent de la postguerra, viuen les mateixes restriccions que tothom i estan subjectes a les mateixes fonts d’informació amb la provada excepció del seu coneixement dels còmics americans i el que poden veure a les pel·lícules. La seva visió és en certa mida el comú denominador de la il·lusió i perplexitat que produïa el futur tecnològic en la població.

És difícil comunicar avui la sorpresa amb la que en aquells moments era acollida una vinyeta on els protagonistes es parlaven per televisió, i la sensació de futur que donaven les carreteres enlairades plenes de cotxes més o menys aerodinàmics. En aquell ambient, els coets, els ratjos, els robots, els satèl·lits i els viatges siderals produïen no només sorpresa sinó sensacions.

El propòsit de la conferència “Anticipació tecnològica en els còmics dels anys cinquanta” és mostrar com, ingènuament, les tecnologies ja albirades eren reelaborades i posades al servei de les aventures. De com es pot anticipar el futur des d’una percepció casolana del progrés.

Es mostraran vinyetes i portades seleccionades de diferents anticipacions tecnològiques del futur tals com transports, comunicacions, ratjos, robots i una miscel·lània diversa de títols i autors de les col·leccions i personatges de ficció més importants dels anys cinquanta:

Red Dixon (1945-1945), J. Martínez Osete; Diego Valor (1954-1957), Buylla Bayo, Jarber; Red Dixon (1954-1955), J. Martínez Osete, J.B.Artes; El mundo futuro (1955-1957), Boixcar; Platillos Volantes (1955-1955), J. Riber; Kit-Boy (1956-1956), A. Doyer; Platillos Volantes (1956-1956), Giral; Vendaval (1956-1957), A. Bernal, V. Mora; Atomo Kid (1957-1958), Bayo, M. Bañolas; Rock Robot (1957-1958), J. Martinez Osete, J.B. Artes; El aventurero del espacio (1958-1958), T. Marco; Marcos (1958-1958), M. Gago, P. Quesada; Rock Vanguard (1958-1958), A. Guerrero, González Casquel; Hazañas de la juventud audaz (1959-1960), M.Alonso, G.White; Kosman (1960-1960), Iranzo; Rock Vanguard (1961-1961), A.Guerrero, González Casquel; Platillos Volantes (1963-1963), Giral.

L’any 1957 en destaca una publicació sobre la resta, la revista Futuro, de la que tot just s’acaba de fer un merescut homenatge en una recopilació a càrrec de Leonor Fernández i Luis Vigil, publicada per Editores de Tebeos (EDT). Publicada el 1957 per l'editorial Cliper, va durar 12 números, però malgrat la seva brevetat en el temps, va arribar a convertir-se en un dels pilars de la naixent ciència-ficció gràfica al nostre país. I això gràcies no només a la selecció dels artistes i escriptors que van aparèixer a les seves pàgines (entre d’altres els espanyols RipollG, Robert Segura, Tunet Vila, Pérez Fajardo i Antonio Bernal, els britànics Harry Winslade i Bruce Cornwell, i els francobelgues Roger Leloup i Albert Weinberg), sinó per la seva excel·lent combinació de relats literaris, relats gràfics, humor i curiositats.

Aquesta conferència es realitza en el marc de la I Setmana Retrofuturista 2013 i del cicle de conferències "Còmic, Ciència i Tecnologia".


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.