jueves, 31 de marzo de 2011

Lectures 5, 6 i 7. Trilogia de la postguerra. Paco Roca, cronista d'una època (informació en català)

(en la siguiente entrada, la versión en castellano)
Propera sessió dilluns 11 d'abril a les 12 hores. Aquí el pdf del pòster per a imprimir.

Gràcies pel vostre suport i difusió de l'event.
A continuació el text del pòster:

Cicle de lectures 2011: Còmic, ciència i tecnologia
Trilogia de la postguerra. Paco Roca, cronista d’una època.

Dilluns 11 d’abril, a les 12 hores
Aula Capella de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona
(avinguda Diagonal, 647, de Barcelona)

LECTURES NÚM. 5, 6 i 7
El faro, de Paco Roca, editada per Astiberri (2004)
El ángel de la retirada, de Paco Roca i Serguei Dounovetz, editada per Bang Ediciones (2010)
El invierno del dibujante, de Paco Roca, editada per Astiberri (2010)
CONVIDAT
Paco Roca, autor de les obres

MODERADOR
Jordi Ojeda, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
i coordinador del cicle de lectures.

Lectures núm. 5, 6 i 7
PACO ROCA (València, 1969) és un artista conegut especialment com a autor de novel•les gràfiques. Va rebre el Premi Nacional del Còmic 2008 per Arrugas, sens dubte la seva obra més reconeguda en l’àmbit nacional i internacional. Actualment n’està preparant la versió animada, que s’estrenarà als cinemes el proper estiu. Autor de llarga trajectòria tant en el sector del còmic com de la publicitat, ha esdevingut un gran divulgador de la historieta i del seu potencial pedagògic i comunicatiu. Reconeix sempre la influència que les lectures de còmics han tingut al llarg de la seva vida.

L’última obra que ha publicat fins ara, El invierno del dibujante (Astiberri, 2010), és un petit homenatge a les lectures de la seva infantesa, a autors i personatges compartits per més d’una generació del nostre país. La novel•la gràfica narra la història real que van viure diversos dibuixants de l’editorial Bruguera quan van decidir deixar l’editorial pels conflictes que els va causar la reivindicació i la protecció dels seus drets com a autors. Els dibuixants Carlos Conti, Guillermo Cifré, Josep Escobar, Eugenio Giner i José Peñarroya van decidir crear una editorial pròpia, de la qual sorgiria la revista Tío Vivo l’any 1957. Tota la història —l’origen i el desenllaç final— succeeix a la Barcelona de final dels cinquanta i és sens dubte una part poc coneguda d’un sector que, durant dècades, va contribuir a la promoció de la cultura popular de manera notable.

Dues obres publicades amb anterioritat formen, juntament amb El invierno del dibujante, una inesperada trilogia sobre la postguerra espanyola amb històries molt diferents del mateix autor:
— El faro (Astiberri, 2004) tracta del viatge iniciàtic d’un jove republicà ferit enmig de la Guerra Civil, que arriba a un far on es troba un vell farer que l’acompanyarà en el camí cap un altre món més lliure i imaginari.

— El ángel de la retirada (Bang Ediciones, 2010), amb guió de Serguei Dounovetz i inspirada en fets reals, aquesta obra està ambientada a Béziers (França) l’estiu de 2008. Diversos personatges rememoren els esdeveniments que van succeir amb l’arribada al poble dels exiliats espanyols que, fugint de la barbàrie de la Guerra Civil, aterraven en inesperats camps de concentració.
L’autor comentarà el procés de treball que dut a terme en cadascuna de les obres citades, en especial l'última, El invierno del dibujante, nominada pel millor àlbum, el millor dibuix i el millor guió, als Premis del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que es lliuraran el pròxim 15 d’abril en el marc del Saló.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.