martes, 3 de agosto de 2010

Artículo 46 publicado el lunes 2 de agosto de 2010 en el Diari d'Andorra Texto completo en catalán


Por motivos de espacio se ha recortado el final del artículo que enlazaba con la frase inicial.A continuación el texto completo original en catalán (en la entrada anterior estaba en castellano):

Tribut als mestres
Panini Comics edita l’obra de l’època anglesa de Pratt, Breccia, Solano López i de la Fuente
Jordi Ojeda

“Mai tants han degut tant a tan pocs”… aquesta és una de les famoses frases de Winston Churchill quan es referia a la contribució dels joves pilots britànics en la lluita contra els nazis, convençut de que el combat a l’aire podia decidir qui guanyaria la guerra. Les gestes per terra, mar i aire dels herois a la Segona Guerra Mundial es van recollir durant dècades a la col•lecció de còmics bèl•lics que el 1958 l’editorial Amalgamated va llençar en un format butxaca, que tant d’èxit havia tingut en d’altres gèneres i que de fet encara avui en dia hi ha força publicacions en aquest format.

Amalgamated Press va canviar el seu nom un any més tard pel reconegut de Fleetway Publications, que va tenir una activitat força intensa i interessant fins el seu tancament el 2002. La seva col•lecció War Picture Library va nèixer amb la voluntat d’adreçar-se a un públic adolescent però també adult, narrant les històries pels mateixos veterans que havien participat directament en primera línia de guerra. L’èxit de la proposta va permetre que es publiquessin 2.103 números en la seva primera etapa entre 1958 i 1984, i va impulsar la creació d’altres capçaleres com Air Ace Picture Library (1960), Battle Picture Library (1961) o War at Sea Picture Library (1962).

La gran quantitat de demanda de pàgines en els quioscos va afavorir que dibuixants estrangers poguessin incorporar-se a l’equip creatiu (els guions continuaven en mans dels britànics), de tal manera que autors consagrats italians, espanyols i sudamericans van començar a treballar amb regularitat amb l’editorial Fleetway.

Panini Còmics ha editat fins el moment vuit volums d’una sèrie que ha anomenat Diario de Guerra, on es recullen les històries inèdites en castellà del periple anglès als seixanta d’autors de gran transcendència a la història dels còmics, com són l’Hugo Pratt (tres volums), en Solano López (dos volums), l’Alberto Breccia i en Víctor de la Fuente, quatre mestres de la historieta que van acceptar l’encàrrec en un moment cabdal a les seves carreres. El resultat esdevé avui en dia un tresor on es pot gaudir del dibuix i la composició de les pàgines, amb un ritme i detall que manté l’atenció del lector, fent una veritable immersió en les emocions, pors i empenta dels protagonistes de les diferents històries, en lluita contra els nazis i els japonesos. La reconstrucció dels escenaris, armes i vehicles és notòria, i el resultat de dibuixar una batalla és més que versemblant, amb acabats molt realistes, malgrat la dificultat tècnica que suposa en ocasions (s’imaginen veure dibuixada una batalla a l’aire entre dos esquadrons d’avions?, no s’ho imaginin, ara ho poden veure).
A més, el vuitè volum porta per títol Ases del Cómic, que agrupa dues històries dels dibuixants britànics Reg Bunn (The Spider) i Mike Western (Roy of the Rovers) i les dues historietes realitzades per a la Fleetway pels artistes nordamericans Werner Roth (The X-Men) y John Severin (Creepy).

Malauradament el volum dedicat a Víctor de la Fuente ha esdevingut un homenatge al convertir-se en la darrera obra publicada just abans de la seva mort el passat 2 de juliol a França, als 83 anys d’edat. L’obra recupera quatre històries inèdites realitzades als anys seixanta, on es pot apreciar la seva contundent traça que més tard el faria triomfar amb sèries tan conegudes com els mítics Haxtur o Sunday, històries de guerra però també d’històries humanes, de persones normals exposades a situacions extraordinàries. Germà de dos grans autors força reconeguts com en “Chiqui” de la Fuente i Ramon de la Fuente, va ser a finals dels seixanta quan va iniciar la publicació del western Sunday, amb guió de Víctor Mora, que li donaria una gran projecció internacional, que el va ajudar a desenvolupar una obra amb un estil propi, amb treballs més personals i arriscats, i amb la llibertat que la seva residència a França als anys setanta li va permetre dibuixar durant dècades esdevenint un autor força reconegut al país veí, amb l’inconvenient, això sí, de no tenir l’oportunitat de veure la seva obra publicada al castellà o de no tenir mai el reconeixement i divulgació en el seu país d’origen. Tot i així, el 2006 va rebre el Gran Premi del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, fent-li un més que merescut homenatge a la seva obra.

Víctor de la Fuente, Alberto Breccia, Hugo Pratt i Solano López són uns veritables mestres de la historieta, i ara en tenim una bona oportunitat de recuperar els seus treballs en una col•lecció més que correcta. Una projecció d’un material inèdit que en molts casos es van publicar sense la signatura dels autors, així que a més de gaudir-ne, també podem agrair-li’s en certa manera tot el que ens han donat, i es que, en certa manera, a l’àmbit de la historieta també és aplicable l’expressió: “Mai tants han degut tant a tan pocs”.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.